Brzi kodovi – Bar kodovi QR kodovi

Ukoliko imate potrebu za brzim dizajnom većeg broja bar kodova to može biti veliki problem ukoliko isporuka robe kasni čekajući izradu kodova a naročito onda kada treba brzo odštampati više stotina ili na hiljade kodova. Media Centar Studio standarno već nudi uslugu izrade kodova u normalnom režimu gde je za dizajn i štampu u proseku potreban jedan radni dan i isto toliko da vam se isporuči štampani materijal što znači da ceo proces može potrajati bar 2 dana. Ali, ako su vama kodovi potrebni u roku od 2 sata, onda je priča sasvim drugačija i proces se mora maksimalno ubrzati. Za tako nešto Media Centar Studio nudi vam svoju novu uslugu: brzi kodovi – bar kodovi QR kodovi...

 

 

Brzi kodovi – bar kodovi qr kodovi – Brza izrada bar kodova i QR kodova. Media Centar vrši brzo generisanje bar kodova i qr kodova(>1000/sat)

 

BRZI KODOVI – BAR KODOVI QR KODOVI

 

Media Centar Studio u svojoj ponudi već ima uslugu dizajna i štampe kodova ali novost u ovom delu jesto to što sada svoje kodove možete dobiti ekspresno brzo. Standardna ponuda dizajna bar kodova i QR kodova, priprema za štampu i štampa istih zahteva bar jedan dan za pripremu i eventualno još jedan dan za slanje kodova kurirskom službom što može predstavljati problem u situacijama kada treba hitno reagovati. Šta se dešava u slučajevima kada imate spremnu isporuku robe a potrebno je pripremiti i odštampati 100, 200, 500, 1000 bar kodova i sve to u roku od sat-dva? U takvim slučajevima ne možete dozvoliti sebi nikakvo gubljenje vremena a kodove morate obezbediti što pre.

Pošto štampa i slanje kodova znače (bar 2 dana) gubitak u vremenu, u tom slučaju najbrža opcija bila bi da sami odštampate kodove, na svom štampaču. Dakle trebaće vam jedan laserski štampač (ili fotokopir), a koji verovatno već i koristite u svojoj firmi, i biće vam potrebna grafička priprema kodova tj. materijal koji treba odštampati (najčešće u pdf formatu). Čak i da sami preuzmete posao oko grafičke pripreme kodova trebaće vam sati i sati, možda i neki dan da pripremite 500, 1000 kodova. U tom delu mi vam možemo pomoći. Zahvaljujući softveru koji smo razvili i potpunoj automatizaciji ovog procesa, sada možemo izvršiti grafičku pripremu nekoliko stotina, hiljadu pa i više bar kodova za samo jedan sat i brže. Media Centar Studio nudi vam svoje usluge brze grafičke pripreme koju šaljemo na vaš mail a vaše će biti samo da pustite štampu na svom štampaču.

Ono šti bi mi pripremili za vas jeste vektorska priprema pdf materijala, sa opcijom od jednog do serije različitih barkodova na listu A4. To znači da na jednom (npr. ricovanom, samolepljivom) listu sve nalepnice mogu se odnositi na jedan kod a moguće je da to budu i sve različiti kodovi (svaka nalepnica – drugi kod).

Primer: ako imate barkodove sa rednim brojem 1-500 (pet stotina bar kodova) i želite da iste što pre odštampate u varijanti 40 kodova po listu A4, nakon što nam dostavite kodove, u roku od sat vremena mi ćemo vam isporučiti 500 priprema A4 (500 različitih pdf fajlova) sa jednim kodom po listu (svih 40 isti kod) ili 13 pdf fajlova na kojima se nalazi po 40 različitih bar kodova počevši od rednog broja 1 pa sve do 500 (13listova x 40 razl.kodova=520 kodova nalepnica). Primljene pdf fajlove pustate na štampu na vašem štampaču i bar kodovi su odmah tu.

 

Napomena: da bismo postigli veliku brzinu grafičke pripreme, čak i >1000 bar kodova na sat, potrebno je da nam svoju listu kodova pošaljete u excel formatu. Vi ćete svakako od agencije GS1, gde aplicirate za kodove, dobiti excel fajl sa brojevima kodova a onda je dovoljno samo da nam prosledite taj fajl na mail.

Drugi način je da kodove koje želite izraditi sami unesete u excel tabelu. Napravite spisak kodova koje hoćete da štampate i pošaljite nam taj fajl na mail. Excel fajl treba da ima dve kolone (naziv artikla tj. tekst koda i broj tj. vrednost koda odnosno umesto vrednosti upisati tekst koda za QR varijantu).

Ukoliko nam pošaljete nesređen spisak kodova ili drugi format fajla (ako nije excel), biće potrebno da mi prethodno pripremimo te podatke (excel) a to može zahtevati dodatno vreme za pripremu materijala.

Brzi kodovi – bar kodovi qr kodovi – Brza izrada bar kodova i QR kodova. Media Centar vrši brzo generisanje bar kodova i qr kodova(>1000/sat)

Dakle, da rezimiramo: prosledite nam excel fajl koji ste dobili od GS1, ili nam pošaljite fajl koji ste sami pripremili u excelu, odlučite koju veličinu ili koliko nalepnica po listu A4 želite (može to da bude i izjedna A4 koji ćete da sečete sami), pošaljite materijal na naš mail i najkasnije za pola sata-sat imaćete pdf pripremu na svom mailu i možete odmah krenuti sa štampom. Nećemo preterati ako kažemo da ceo proces može potrajati i samo pola sata.

 

I još jedna napomena: ova ponuda se odnosi samo na varijante sa većim brojem kodova. Ukoliko se radi o manjem broju kodova, priprema automatike nije svrsishodna već se u tim slučajevima primenjuje standardni ručni metod izrade tj. jedan dan za pripremu i slanje pdf-a mailom i + 1 dan za postekspres (ukoliko se materijal štampa i šalje na adresu). 

Takođe, brzi kodovi primenljivi su i u slučajevima ukoliko su vam potrebni i drugi tipovi kodova (npr. Code128) kao i kod kodova gde nemate unapred dobijene brojeve već ih treba automatski generisati po nekoj logici (1,2,3…. 1-1, 1-2, 1-3..550-1… 1-2021, 2-2021.. 1A-2021…, 1-1-A, 1-1-B…. itd). O automatski generisanim brojevima bilo je reči u prethodnom tekstu SERIJSKI BAR KODOVI)

Brzi kodovi – bar kodovi qr kodovi – Brza izrada bar kodova i QR kodova. Media Centar vrši brzo generisanje bar kodova i qr kodova(>1000/sat)

Sve što je navedeno za bar kodove u gornjem tekstu može se primeniti i na QR kodove koje nam takođe možete slati u excel formatu. Pre slanja kodova kontaktirajte nas kako bi vam dali precizne instrukcije o slanju kodova, vremenu i ceni rada.

 

Pročitajte dodatne informacije o mašinskim kodovima:

Kako biste bolje razumeli tekstove o štampi nalepnica, deklaracija i etiketa, preporučujemo da prethodno pročitate tekst o vrstama mašinskih kodova, njihovu naminu i načinu upotrebe. Prvi korak u rešavanju pitanja kodova jeste izbor koda: bar kod ili QR kod? Ovaj tekst pomoći će vam da donesete tu odluku i celu priču o kodovima bolje razumete.

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod? 

BAR KODOVI I QR KODOVI – NALEPNICE I DEKLARACIJE

Bez obzira za koji kod ste se odlučili, biće potrebno uraditi grafički dizajn kodova, pripremu za štampu i štampu istih. Dok situacija sa kodovima ne bude potpuno jasna, naša preporuka je da zadržite stare deklaracije a bar (ili QR) kodove odštampate na posebnim nalepnicama i zalepite ih pored postojeće deklaracije.

 QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) NALEPNICA

Ukoliko nemate nikakve deklaracije ili ste rešili da postojeće zamenite novim, koje će pored teksta sadržati i grafički bar kodo (ili QR kod), u tom slučaju možemo odraditi tekstualne (najčeše crno bele) deklaracije. Deklaracije se štampaju u raznim veličinama na samolepljivom, ricovanom papiru, u željenoj količini.

 QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) DEKLARACIJA

Ukoliko se odlučite da jednim potezom rešite nekoliko problema u tom slučaju možemo odraditi bar (QR) kod etikete. Ova etikete najčešće se radi u koloru, na ricovanom samolepljivom papiru, a mogu poslužiti kao 3 u 1, i kao naslovna etiketa proizvoda, i kao deklaracija i kao bar (QR) kod nalepnica. Dakle idealno univerzalno rešenje.

 QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) ETIKETA

 

Dosadašnja praksa bila je da se kodovi prekucavaju sa vaših listinga u naš softver. Ta opcija i dalje funkcioniše ali sada postoji i novost: Media Centar Studio nudi opciju izradu kodova direktno iz vašeg excel fajla. Ukoliko podatke o kodovima upisujete i dostavite u ovom formatu obezbedićete sebi dodati popust u odnosu na aktuelni cenovnik.

EXCEL BAR KOD – QR KOD

 

Serijski bar kodovi predstavljaju noćnu moru za onoga koji mora uraditi veće serije ovih brojeva (npr 1000, 2000, 3000+ barkodova). U ručnom pojedinačnom dizajnu ovo može predstavljati veliki problem. Kada dođe do takve situacije u pomoć stiže Media Centar Studio koji je razvio namensku aplikaciju za rešavanje ovakvih problema.

SERIJSKI BAR KODOVI

Comments are closed.