QR kod kao bar kod

Nakon što je novim Zakonom o trgovini predviđeno da se svi proizvodi u maloprodaji moraju označiti “mašinski čitljivim kodom” javila se dilema – šta koristiti: bar kod ili QR kod? Većina će reći “QR kod je lakše i jeftinije rešenje ali problem je što ga skeneri na kasi uglavnom ne očitavaju. Bilo bi idealno kada bih mogao da koristim QR kod ali da može poslužiti kao zamena za barkod na kasi”. Upravo ovom temom pozabavićemo se u narednom tekstu: “QR kod kao bar kod”. 

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

QR KOD KAO BAR KOD

 

ZAKON O TRGOVINI: Od 31. januara 2020. svi proizvodi u maloprodaji moraju biti označeni mašinski čitljivim kodovima…

Svi proizvodi u maloprodaji od 31. januara moraju da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost, kažu u Ministarstvu trgovine. To je utvrđeno odredbom Zakona o trgovini(“Sl. glasnik RS”, br. 52/2019) koja se odnosi na deklaraciju, a čija primena počinje 31. januara 2020. godine.

S obzirom da je poprilično vremena prošlo od donošenja ove odluke nije naodmet pripremiti se za eventualne kontrole i poštedeti sebe pratećih kazni. Odluka o primeni mašinskih kodova do današnjih dana morala bi već uveliko biti primenjena ali s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom virusa, kontrola sprovođenja ove odluke kasni ali pitanje je momenta kada će se početi sa ozbiljnijom kontrolom. Zato bi bilo pametno pripremiti deklaracije i oznake na robi jer zakon predviđa prilično visoke kazne za nepoštovanje ove mere. Pored toga, trgovci izbegavaju robu koja nema kodove tako da vaša ponuda, ukoliko ste proizvođač, može imati slabiju prođu na tržištu.

Kada rešite da svoje proizvode  označite “mašinski čitljivim kodovima” imate opciju da ta oznaka bude bar kod ili QR kod. Da bismo bolje razumeli razliku imeđu ova dva koda, zašto nešto može a zašto ne, pogledajmo njihove osobine:

 

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

Bar kod:

Ako se odlučite za bar kodove onda je stvar je poprilično jasna. Bar kod, globalni broj trgovinske jedinice (Global Trade Item Number – GTIN) koristi se za jedinstvenu identifikaciju proizvoda ili usluga i najšire je korišćen sistem identifikacije u svetu, sa globalno jedinstvenom strukturom. Radi se o linijskom kodu vizuelno predstavljenim nizom crnih linija a najčešće se koristi u maloprodaji gde se putem čitača očitavaju i preko svog broja povezuju sa artiklima u bazi podataka te ubrzavaju knjiženje i rad na kasi. 

Bar kodovi imaju preciznu nomenklaturu i tehničke kriterijume koji moraju da se poštuju a za dobijanje broja (EAN 13) morate kontaktirati ovlašćenu agenciju (u ovom slučaju GS1), koja je ovlašćena da izdaje bar kod brojeve i koja je deo međunarodne GS1 organizacije. U zavisnosti od broja artikla koji morate označiti zahtevaćete od agencije i odgovarajući paket brojeva. Broj artikla koji morate označiti definiše se vrstom, veličinom, zapreminom, kvalitetom i sl. Na primer, ako želite označiti proizvod tipa sok, a koji imate u 3 varijante (narandža, limun, kajsija) i ako se radi o jednoj vrsti zapremine npr. 1 litar onda će vam trebati tri broja bar koda. Ali, ako svaki od pomenutih sokova postoji i u pakovanju od 1/2 litra, u tom slučaju imaćete 6 artikala i samim tim trebaće vam 6 bar kod brojeva. Svaki artikal koji se po bilo kom osnovu razlikuje u ceni i vrsti mora imati sopstveni bar kod.

Agencija funkcioniše na principu članarine, dakle morate postati član GS1 grupe. Prilikom učlanjivanja plaća se jednokratna članarina od oko 18.000,00 dinara. Nakon što izvršite učlanjenje tražićete da vam se izda paket bar kodova. Npr. za paket od 10 bar kodova plaćaćete godišnju naknadu od oko 9.000,00 dinara dok će vas 100 kodova koštati oko 14.000,00 dinara godišnje. Ukoliko vam je potrebno više informacije pogledajte na sledećem linku: ttp://www.gs1yu.org/need-gs1-barcode.html

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

QR kod:

Drugi tip mašinski čitljivog koda jeste QR kod koji pripada grupi 2D kodova tj. matričnom kodu. U pitanju je kvadratni kod sastavljen od crnih tačkica i po svom izgledu podseća na matricu mozaika. Za razliku od bar kodova, Zakonom nije definisano šta treba da sadrži QR kod. Možete ga očitavati 2D čitačima ili mobilnim telefonom a u sebi ovaj kod može sadržati neku šifru, podatke o proizvodu, proizvođaču, kontakte ili bilo šta drugo.

Nigde se eksplicitno ne navodi koja vrsta podataka se upisuje u ovaj kod tako da to mogu biti podaci kao na deklaraciji, mogu biti skraćena verzija deklaracije, može biti web link ka nekom sajtu, facebook-u, kontakt telefon proizvođača, lokacija na mapi i slično. Iz navedenog možemo zaključiti da je QR kod više informativnog karaktera i usmeren je ka potrošaču, dok je bar kod primenjiv za identifikaciju proizvoda na globalnom tržištu, ali kako se sa aspekta zakonodavca ne pravi razlika za koji kod se proizvođač mora odlučiti, odluka o tome ostaje na samom proizvođaču.

Prednost bar koda jeste upravo ta globalna identifikacija na tržištu a prednost QR koda jeste obilje informacija koje može sadržati. Prednost bar kodova takođe jeste ta što se uvek očitavaju na kasi jer oprema koja se trenutno koristi standardno podržava čitanje bar kodova čime se ubrzava kucanje računa i evidencija robe dok  se QR  kod na našim kasama uglavnom ne očitava. 

Možemo li nekako (bar pred kasom) izjednačiti QR kod sa bar kodom?

 

QR kod kao bar kod?

Prvi problem sa QR kodovima jeste njihovo očitavanje. Da biste QR kod iskoristili kao bar kod (kod očitavanja na kasi), biće potrebno pre svega da nabavite odgovarajući skener kodova. Budući da su naše kase starijeg tipa a tehnika već zastarela, to je jedan od glavnih razloga nemogućnosti rada sa QR kodovima. A kad već spominjemo skenere kodova, upoznajmo se malo i sa tom temom.

Skeneri za mašinske kodove se već decenijama koriste za brzo i lako prikupljanje podataka bez grešaka.  Danas je zahvaljući razvoju novih tehnologija, bloetooth-a i mobilnih telefona, skeniranje kodova postaje vrlo prosta stvar. Šta treba uzeti u obzir prilikom izbora skenera za kodove?

 1. Kakvo je vaše okruženje za skeniranje?
 2. Koju vrstu kodova želite da skenirate ? 1D, 2D ili oboje?
 3. Da li želite da skenirate kod sa ekrana, monitora kompjutera, telefona?
 4. Kakav je kvalitet bar kodova?
 5. Da li postoji neki faktori koji otežavaju očitavanje (plastifikacija, folije, deformisanje prema objektu i sl)

 

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

QR kod kao bar kod

Postoje 3 popularne vrste skenera:

 1. laserski
 2. CCD linearni
 3. 2D površinski skeneri

Pogledajmo sada mane i prednosti svakoga od njih…

LASERSKI SKENER BAR KODA

Ova vrsta čitača je najčešća i najpopularnija kod očitavanja bar kodova. Laserski skener radi tako što emituje crveni diodni laser koji reflektuje bar kod za obradu.

Prednosti:

 • brzo očitavanje: laserski skeneri vrlo brzo očitavaju kodove čak i po 100 kodova u sekundi. Skener kamere ne mogu ni približno biti brze kao ovi čitači.
 • tačnost: pored brzine, tačnost skeniranja ovih čitača je izuzetno velika
 • daljina očitavanja: za razliku od CCD skenera mogu očitavati i fizički velike kodove i to sa velike udaljenosti (15-20m) što je pogodno kod robe koja je izložena na visokim stalažama

Mane:

 • preosetljivost: budući da laserski skener funkcioniše tako što emituje svetlost nazad, jako ambijentalno svetlo (poput direktne sunčeve svetlosti) može otežati očitavanje bar kodova.
 • čitanje sa ekrana: većina laserskih bar kod skenera ne može očitavati kodove sa ekrana (monitora, mobilnih telefona i sl).
 • osetljivost: osetljivi su na oštećenja kodova tako da ako je kod dosta oštećen ili izbledeo može se javiti problem u očitavanju

LINEARNI CCD SKENERI

CCD (Charged Coupling Device) skeneri koriste mehanizam za obradu slika da bi slikali bar kodove a onda dekodirali znakove. CCD skeneri su tkzv “linearni imagineri” što znači da ćete i dalje videti crveu liniju fokusa prilikom skeniranja.

Prednosti:

 • Izdržljivost: CCD skeneri nemaju pokretne unutrašnje delove pa su izdžljiviji od laserskih skenera
 • Ekonomičnost: pripadaju grupi jeftinijih skenera
 • fleksibilnost: CCD skener “slika” bar kod pamože da skenira pri jakoj sunčevoj svetlosti ili sa ekrana uređaja

Mane:

 • problem sa veličinom koda: organičenje veličine linije koda: teže očitavaju velike kodove
 • Daljina očitavanja: većina CCD skenera može da čita svega sa nekoliko centimetara udaljenosti

2D POVRŠINSKI SKENERI

Ovi skeneri slikaju površinu kao sliku a nakon toga dekodiraju zapis. Zbog takve tehnike rada, 2D skeneri mogu skenirati praktično bilo koji kod – i 1D ili 2D. Ovi skeneri po svojim mogućnostima napredniji su od ostala dva tipa i idealni su za pojedince kojima je potrebna brza akcija skeniranja poput onih na nekom događaju ili u otvorenom okruženju.

Prednosti:

 • Svestranost: 2D skener može skenirati praktično bilo koji kod
 • Moć: mogu skenirati sa  skoro svih površina, uključujući tu i ekrane uređaja pa čak skenirati i kroz staklene površine. Njihova mogućnost dekodiranja omogućava čitanje čak i dosta oštećenih kodova.

Mane:

 • cena uređaja: često puta visoka cena

I na kraju odgovor: može li se QR kod koristiti za očitavanja na kasi?

Svejedno da li se radi o bar kodu ili QR kodu, ukoliko ste prozvođač ili trgovac, sa stanovišta ispravnosti deklaracije vi morate pribaviti ili jedan ili drugi kod.  Stavljanjem koda na artikal (barkod ili QR kod) vi ste rešavate problem tehničke ispravnosti u kodnom delu. Time ćete izbeći eventualnu kaznu ili druge probleme koje povlači odsustvo ove oznake. Sasvim drugo pitanje je to da li ćete svojim kodom olakšati posao kasiru. Kasir može šifru artikla uneti ili skeniranjem koda ili ručnim ukucavanjem šifre. Ukoliko stavite bar kod, kasir će moći da očita kod skenerom a ukoliko stavite QR kod najverovatnije da će primeniti ručno ukucavanje šifre jer njegov skener drugačijeg tipa i ne očitava QR kodove. Stavljanjem QR koda vaš prozvod je u tom delu ispravan ali sa stanovišta raspoloženja kasira efekat je drugačiji. U principu, ova druga stavka tj. ubrzanje rada na kasi, ima smisla kada se radi o frekfentno kupovnoj robi, npr. hleb, mlečni prozvodi i sl. gde svaki drugi kupac uzima taj artikal pa je usporenje na kasi problem, ali ako vi proizvodite kanap za veš, mala je verovatnoća da će taj prozvod zakrčiti redove na kasi. U tom slučaju zamaranje kasira ručnim kucanjem realno nije toliki problem. Mada će u nekim slučajevima trgovci pokušati da utiču na vas da koristite isključivo bar kodove jer će to njima svakako olakšavate posao. Mada, iskreno govoreći, oni jesu u pravu jer bar kod je još uvek neprikosnoveni vladar – kada je komunikacija sa kasom u pitanju. Ono što ovde pukušavamo sa QR kodom i kasom jeste alternativa bar kodu.

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

Možemo li QR kodom nekako olakšati posao kasiru? Možemo li iskoristiti QR kod kao bar kod ? Na neki način – DA. Jedini način da to uradimo jeste da QR kod koristimo ne kao informativni kod već kao nosioca šifre artikla (koje inače kasir ukucava ručno). To znači da će u tom slučaju kasir moći da npr. internu šifru artikla ubaci preko skenera koda a ne ručnim kucanjem što će reštiti pitanje ubrzanja rada na kasi. Ali ovde i dalje postoji jedan problem a to je činjenica da postojeći čitači na kasi ne očitavaju QR kodove. To znači da ćete morati pribaviti i odgovarajući čitač. Zbog toga ovo može biti uglavnom interno rešenje gde ste vi vlasnik trgovine pa obeležavata robu koja prodajete a koja nema koda ili ste pak proizvođač koji prodaje artikle u svom lokalu bez dalje distribucije maloprodajama i velikoprodaji. Ovo zato jer vi možete za sebe kupiti novi čitač koji očitava QR kodove ali ne možete tražiti od svojih komintenata da zbog vašeg artikla menjaju svoje skenere na kasama.

Dakle, prvo što morate da uradite jeste da kupite 2D čitač koji očitava QR kodove. Imate i jeftinije čitače koji koštaju 30, 40eur, sa standardnom USB ili PS/2 vezom.

Šta radi čitač kodova na kasi?

U slučaju bar koda (EAN13) 13-cifarna numerička vrednost predstavlja jedinstvednu šifru, ID podatak koji je u kasi (kompjuteru) povezan sa artiklom pa se očitavanjem ovog broja poziva podatak o nazivu i ceni artikla. Drugi način je, kao što smo već rekli, ručno kucanje šifre artikla (koja može biti broj 232321….. ili slovna šifra ‘KEKS123’ gde vi ručno ukucavate šifru u kasu ili u kompjuteru. U slučaju da želite upotrebiti QR kod za pronalaženje artikla u bazi, šifra koju biste inače ručno kucali ‘232221’ ili ‘KEKS123’ može biti upisana u QR kodu. U QR kodu se inače može upisati cela deklaracija, sa mnoštvom podataka, ali ovde se može javiti problem sa kasom ili knjigovodstvenim programima koji očekuju manji podatak za identifikaciju artikla pa im previše informacija u kodu može smetati. Zato ćete u ovom slučaju u QR kodu upisati samo šifru artikla vodeći računa da ista bude što “jedinstvenija” i time bude mala verovatnoća da će se takva šifra pojaviti kod drugog artikla. Ovo “preklapanje” šifri nije moguće kod bar kodova jer su brojevi jedinstveni i neponovljivi ali kod QR brojeva i šifri, koji su proizvoljni, oni se mogu poklopiti i tako dovesti do problema zabune u očitavanju i prepoznavanju artikala. Zato ćete biti prinuđeni da sastavite originalniju šifru koja se neće ponoviti kod artikla drugog proizvođača pa tako, ako je artikal npr.keks, a vi stavite da u kodu piše samo “keks” velika je verovatnoća da ćete u masi sličnih artikla upotrebiti istu šifru a onda može doći do pomenutog preklapanja. Ali ako se firma zove npr. “Leskokeks” a želite označiti QR kodom artikal keks od vanile, 120gr, kako bi se isti očitavao na kasi, vaša šifra artikla može biti npr. “Leskek-v120” što se npr. odnosi na keks od vanile 120gr i postoji vrlo mala šansa da ćete nekom drugom proizvođaču dodeliti takvu. Na taj način svešćete rizik “preklapanja” na minimum.

Dakle, QR čitač će vas samo odmeniti da šifru ne kucate ručno na tastaturi nego je očitate preko priloženog QR koda. Nakon skeniranja, QR kod podatak će preko čitača biti prebačen u kompjuter kao da ste ga ručno otkucali a onda je sve stvar funkcionisanja kase (a mnogo je lakše kod kompjutera) da se u knjigovodstvenom kasa-programu dođe do željenog artikla. Ali ovde trgovci realno mogu postaviti pitanje zašto bi inače menjali svoje čitače bar kodova ako za internu evidenciju mogu koristiti bar kodove tipa ‘Code128’ i time rešiti pitanje inernog obeležavanja artikala? Ovo pitanje ima smisla. Code128 bar kod može poslužiti u internoj magacinskoj i kasa evidenciji ali opet takav kod ne bi trebali koristiti kada roba napušta vaš objekat jer Kod 128 koji ste koristili može praviti zabunu drugom prodavcu koji također koristi ovu vrstu kodova.

Rezime

Sve u svemu, tehnički je moguće upotrebiti QR kod na kasi ali moraće ipak da prođe malo vremena pre nego što se tržište navikne na upotrebu QR kodova a do tada vi ih možete koristiti  više u onom delu koji se tiče obaveznog prisustva koda a što se tiče rada na kasi, bar kod je tu još uvek u prednosti. 

 

Media Centar Studio nudi vam uslugu dizajna i štampe bar kodova, bilo da se radi o klasičnim bar kodovima ili QR kodovima. U tom delu nudimo vam i štampu nalepnica sa kodovima u željenoj veličini kao i dizajn i izradu kompletnih deklaracija koje sadrže ove kodove.

 

Pročitajte dodatne informacije o mašinskim kodovima:

Kako biste bolje razumeli tekstove o štampi nalepnica, deklaracija i etiketa, preporučujemo da prethodno pročitate tekst o vrstama mašinskih kodova, njihovu naminu i načinu upotrebe. Prvi korak u rešavanju pitanja kodova jeste izbor koda: bar kod ili QR kod? Ovaj tekst pomoći će vam da donesete tu odluku i celu priču o kodovima bolje razumete.

 

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod? 

BAR KODOVI I QR KODOVI – NALEPNICE I DEKLARACIJE

Bez obzira za koji kod ste se odlučili, biće potrebno uraditi grafički dizajn kodova, pripremu za štampu i štampu istih. Dok situacija sa kodovima ne bude potpuno jasna, naša preporuka je da zadržite stare deklaracije a bar (ili QR) kodove odštampate na posebnim nalepnicama i zalepite ih pored postojeće deklaracije.

 

 QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) NALEPNICA

Ukoliko nemate nikakve deklaracije ili ste rešili da postojeće zamenite novim, koje će pored teksta sadržati i grafički bar kodo (ili QR kod), u tom slučaju možemo odraditi tekstualne (najčeše crno bele) deklaracije. Deklaracije se štampaju u raznim veličinama na samolepljivom, ricovanom papiru, u željenoj količini.

 

 QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) DEKLARACIJA

Ukoliko se odlučite da jednim potezom rešite nekoliko problema u tom slučaju možemo odraditi bar (QR) kod etikete. Ova etikete najčešće se radi u koloru, na ricovanom samolepljivom papiru, a mogu poslužiti kao 3 u 1, i kao naslovna etiketa proizvoda, i kao deklaracija i kao bar (QR) kod nalepnica. Dakle idealno univerzalno rešenje.

 

 QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) ETIKETA

QR kod kao bar kod? Možemo li nekako izjednačiti ova dva koda? Možemo li QR kod koji je besplatan upotrebiti na kasi kao bar kod?

Comments are closed.