iTurist – Download

Nalazite se na stranici za download iTurist baze. Bazu možete snimiti na svom kompjuteru i testirati u realnim uslovima. Download, test i upotreba baze u demo periodu su besplatni.

iTurist V19.1201

(informacija o verziji)

U zavisnosti od instalirane verzije MS Office paketa (Office 2016, Office 2013…), 64 ili 32 bita, biće potrebno da downloadujete iTurist verziju baze koja odgovara vašem sistemu tj. Office paketu.

Kako ćete odabrati verziju iTurist baze?:

Ako na svom kompjuteru već imate instaliran Office paket, u zavisnosti od bitaže (32/64bit) i od godišta paketa izaberite jednu od ponuđenih opcija i downloadujte. Ukoliko vaš Office nije među ovim linkovima onda probajte sa najbližom verzijom ali u istim bitovima sa vašim Office-om. Ukoliko uopšte nemate instaliran Office paket, u tom slučaju izaberite download baze iturist64_access2016 ili iturist32_access2016 u zavisnosti od sistema windowsa (32/64, naša preporuka je 64) a nakon toga instalirajte i adekvatnu “Runtime biblioteku” (32/64) koja će takođe odgovarati vašem windows sistemu ali i bazi koju ste upravo odabrali. Download biblioteka pokrenite direktno sa Microsoftovog sajta koji ove biblioteke (programe) nudi besplatno, bez potrebe da posedujete bilo kakvu licencu.

64 bitna verzija

iTurist64_Access2016 (348 downloads)

32 bitna verzija

iTurist32_Access2016 (234 downloads)

iTurist32_Access2013 (104 downloads)

iTurist32_Access2010 (193 downloads)

 

Dodatne instrukcije za download i instalaciju:

Ukoliko na vašem kompjuteru već imate instaliran Office paket, ali bez Access programa, onda je naša preporuka da ne (do)instalirate Access program već pomenutu Runtime biblioteku i to u bitovima koji se slažu sa bitovima postojećeg MS Office paketa a koja će zameniti nedostajeći Access program. Sa gledišta kompatibilnosti, instaliranje runtime biblioteke je mnogo bolje rešenje.

Ukoliko pak postoji Access, a postoji i problem sa startovanjem baze, onda je najbolje da ponovo pokrenete setup.exe vašeg Office paketa i kada vas instaler upita za opcije (Remove program / Repair / AddRemove features), izaberete ‘AddRemove features’ i izbacite Access program komponentu tako da vam ostane instaliran Office paket ali bez Accessa – što je situacija kao i u prethodnoj priči. A onda, kao i prethodno, umesto nedostajućeg Accessa, instalirate Access 2016 runtime biblioteku u 32 ili 64 bita koja odgovara bitovim postojećeg Office paketa i koja će faktički zameniti Access koji ste skinuli.

Primer:

ako imate Office paket 2010 u 32 bita, i javlja vam se problem u startu i radu baze, onda deinstalirajte samo Access komponentu i umesto njega instalirajte Access runtime 2016 u 32 bita. Time ćete ispoštovati kriterijum bitaže već instaliranog Office-a 2010/32bit a dobićete podršku Accessa 2016/32bit. Neka vas ne brine to što je Office godina 2010 a za Runtime 2016. Kombinacije različitih godina Office-a i Runtime-a su dozvoljene ali ono što nije dozvoljeno jeste kombinacija bitova 32 sa 64, kao i pokušaj da se pored toga što postoji Access u paketu, instalirate paralelno i Runtime. To znači da ako je vaš Office bez Accesa i ima 32 bita, onda ga ne možete kombinovati sa Runtime 2016/64 bita već isključivo sa Runtime 2016/32 bita.

Što se tiče downloada iturist baze, klikom na download (jedan od linkova gore) skinuće se fajl u zip formatu. Nakon što se zip fajl snimi, isti otpakujte na nekoj particiji (izbegavajte particiju C). Kada otpakujete zip fajl dobićete radni folder iTurist baze sa 3 fajla u njemu (accde, pdf i jpg). Nakon toga pronađite u tom folderu fajl baze (iturst accde) i napravite njegov shortcut na desktop windowsa jer ćete preko njega startovati bazu. Ako ste sve uradili kako treba, klikom na shortcut, baza bi trebala da se startuje.

Prelazak na novu verziju baze (za one koji već rade u demo verziji ili poseduju staru verziju baze a žele da pređu na novu verziju):

Ako ste već koristili demo verziju ili bazu sa licencom a želite da pređete na novu verziju baze, u tom slučaju treba uraditi sledeće: skinite prvo novu verziju baze sa interneta, fajl je u zip formatu, otpakujte ga i dobićete folder “iturist” sa 3 fajla (baza u accde formatu, uputstvo u pdf formatu i logo baze u jpg formatu. U taj folder “iturist” iskopirajte sada i fajl baze koju ste do sada koristili (iturist_vasafirma.accde) i preimenujte ime te kopije u “iturist_starabaza” sa istom ekstenzijom tipa accde. Zašto morate preimenovati naziv stare baze? Zato što nova verzija baze koju ste skinuli sa interneta ne sadrži ugovore ili bilo kakve podatke u sebi, a vi ste npr. u vašu bazu već upisali neke ugovore i želite da se isti prebace u ovu novu bazu koju skidate sa interneta. Takođe, u taj isti folder iskopirate i vaš fajl licence jer prvo što morate da uradite nakon downloada nove verzije baze jeste da odete u “ABOUT PROGRAM” opciju (dugme sa slikom ključa) i tu importujete pomenutu licencu jer program program neće dozvoliti da importujete podatke bez licence. Nakon što ste importovali licencu sada odite na dugme “IMPORT” (malo dugme sa crvenom ikonicom Access-a). Ova opcija imoportovaće podatke iz fajla “iturist_starabaza” u fajl nove baze “iturist_FIRMA.accde”. Tako će nova verzija baze dobiti sve podatke vaše stare baze i nadalje nastavljate sa knjiženjem u novoj bazi.

Šta su runtime biblioteke?

Runtime biblioteke su programi koje je Microsoft namenio svojim korisnicima. Besplatne su, nije ih potrebno licencirati a skidate ih direktno sa Microsoftovog sajta. Koja je razlika između programa Access i ovih biblioteka? Što se tiče korišćenja baze – nikakve. Access je program koji vam daje programerske mogućnosti tj. da sami radite dizajn baza (programiranje) ali ako ste samo korisnik onda vam je on takoreći nepotreban. Pored prednosti koje Acces nudi on ima i svojih mana a to je nekompatibilnost kod starijih verzija pogotovu kod kompajliranih accde fajlova. U tom delu manje problema imaćete sa Runtime bibliotekama jer vi sa njima  faktički dobijate Access 2016 kompatibilnost, bez obzira što imate instaliran možda i Office 2007. Za razliku od Accessa, ove biblioteke funkcionišu ne kao alatka za programiranje već kao alatka za korišćenje baze.

Pomenute runtime bibiloteke možete skinuti sa Microsoft linka:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=50040

 

Ukoliko imate neko pitanje za nas, kontaktirajte nas preko dole priloženog formulara.

 

Kontakt
Vaše ime i prezime
Puni naziv turističke agencije (firme)
Kontakt e-mail
Kontakt telefon
Vaša poruka ili pitanje
reCAPTCHA

 

POVRATAK NA iTURIST STRANICU                      STRANICA PORUDŽBINE

Comments are closed.