Bar kod kontrola ispravnosti

 

Početkom 2019. godine pisali samo o novim merama u oblasti trgovine tj. upotrebi kodova u trgovini kojim je naznačeno da sva roba koja se nalazi u maloprodaji od 31.01.2020. godine mora biti obeležena mašinski čitljivom oznakom, bar kodom ili QR kodom, (člana 34. stav. 8  Zakona o trgovini,“Sl. glasnik RS”, br. 52/2019). Ovaj član odnosi se na sve proizvode u maloprodaji što uključuje i pekarske proizvode ali i prodaju voća i povrća kao i rinfuzne robe koja takođe mora imati bar kod ili QR kod. Proizvođač ili uvoznik je dužan da svoju robu označi deklaracijom, u skladu sa zakonom, ali sankcije za nepropisno deklarisanje i izostanak kodova snosiće prodavac. Primena mašinski čitljive oznake u pekarama ili na mestima gde se prodaje voće i povrće podrazumeva oznaku pored mesta na kom se roba nalazi ili u katalogu robe. Ova obaveza će se odnositi i na zanatlije, (zlatare, srebrnare, proizvođače raznih rukotvorina i sl) a pitanje je trenutka kada će se krenuti sa kontrolom ovih oznaka na tržištu. Vodite računa da pored toga što mašinska oznaka mora biti istaknuta to neće biti dovoljno. Ona mora biti i mašinski “čitljiva”. S obzirom da se kod nas deklaracije i oznake do iznemoglosti fotokopiraju, maltene do tačke nečitljivosti, bar kodovi a naročito QR kodovi vrlo lako mogu postati “nečitki” a samim tim njihovo prisustvo besmisleno.

Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

BAR KOD KONTROLA ISPRAVNOSTI. ROK ZA OZNAČAVANJE ROBE MAŠINSKI ČITLJIVIM KODOVIMA (BAR KOD / QR KOD) ISTEKAO JE 01. FEBRUARA 2020. DA LI NAM SLEDI KONTROLA ISPRAVNOSTI?

 

BAR KOD KONTROLA ISPRAVNOSTI – DA LI JE ROBA PRAVILNO  OZNAČENA MAŠINSKIM KODOVIMA

 

I kao što to uvek biva kod našeg naroda, svaka proceduralna novotarija prihvata se stavom „ima još vremena… polako, lako ćemo“ ali kad dođe zadnji čas, tada se svi „zguraju“ u jednom danu pa onda dođe do nepotrebne guževe ili nemogućnosti da se problem reši. Tako i većina naših privrednika ovu odluku o kodovima još uvek smatra nekim eksperimentom u test fazi, da vremena za njihovu implementaciju ima, ali nije baš tako. Test period za rešavanje ovog pitanja i tehničke probe odavna je istekao. Prema rečima ministra trgovine Rasima Ljajića, Zakon o trgovini je stupio na snagu 30. jula 2019. godine, a odredba o obaveznoj upotrebi bar kodova je, upravo zbog toga da bi joj se prilagodili trgovci, stupila na snagu tek šest meseci kasnije.  Od prvog februara 2020. obaveza o obeležavanju robe na tržištu zvanično je postala aktivna. To što se još uvek nije krenulo u ozbiljniju tržišnu kontrolu najverovatnije je posledica problema sa korona virusom ali kako se situacija sa pandemijom bude smirivala verovatno je da će se i privreda vratiti u svoj normalni tok a to može značiti i početak pomenute kontrole. Bilo kako bilo, prošlo je već 7 meseci od zvaničnog aktivaranja ove odluke (ovo pišemo u septembru 2020) i najverovatnije je da neće biti moguće oslanjati se na ono „evo samo što nisam, upravo radim… nisam stigao…. ili zakon samo što je stupio na snagu a vi odmah kontrolišete…“

Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

Šta je dakle potrebno uraditi? Da li ćemo morati svaku jabuku i svako jaje označavati bar kodom, čak i na pijaci? Svakako da će prisustvo mašinskih oznaka biti nužno ali ipak nemojmo preterivati. Ako se roba prodaje po komadu, na meru ili sl. za sada biće dovoljno da pored kutije, tezge ili prostora na kome je izložena roba stoji bar jedna deklaracija ili oznaka sa bar kodom ili QR kodom, koja će se odnositi na celu količinu. Obaveza obeležavanja proizvoda mašinski čitljivim kodom se ne odnosi na ugostiteljske objekte, odnosno pripremljene hrane u ugostiteljskim objektima ili na primer sladoleda u poslastičarnicama, ali ako se u sklopu takvih objekata prodaju upakovani kolači i torte, onda ovi proizvodi na pakovanju moraju imati bar-kod ili QR kod. Prisustvo kodova možete rešiti na dva načina: ili ćete doštampati nalepnice sa kodovima i zalepiti ih na ambalaži proizvoda ili će kodovi biti sastavni deo deklaracija. Kažemo „nalepnica sa kodovima“ jer podrazumevamo da već imate štampane tekstualne deklaracije. Upotreba štampanih deklaracija nije neka novost ali s obzirom da većina njih nema na sebi istaknute kodove, sada je novost to što se istim pridodaju kodovi koji mogu biti njihov sastavni deo (uštampani na samoj deklaraciji) ili se mogu dolepiti pored – kao dodatna oznaka (ovo je praktično ukoliko već imate solidnu količinu deklaracija bez koda, pa kako ne bi bacali iste a štampali nove, jednostavno ćete zalepiti kodove pored deklaracija).

Dakle, da bi vaša roba bila tržišno ispravna, mora posedovati odgovarajuću tekstualnu deklaraciju, a po novome, i adekvatnu mašinsku oznaku tipa bar kod / QR kod.

Sadržina deklaracije na robi u maloprodaji

Deklaracija sadrži podatke o:
  • nazivu i vrsti robe,
  • tipu i modelu u skladu sa prirodom robe,
  • količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstima robe,
  • poslovnom imenu proizvođača,
Roba iz uvoza treba da sadrži sledeće podatke:
  • poslovnom imenu uvoznika i
  • zemlji proizvodnje.

Na sve to sada dodajemo i pomenutu mašinsku oznaku (barkod / QR kod)

Ukoliko nemate nikakvu deklaraciju za konkretni artikal, onda bi pametno bilo uraditi kombinaciju, tekstualnu deklaraciju sa umetnutim kodom. U tom slučaju sama deklaracija rešila bi prisustvo i tekstualnih i mašinski čitljivih podataka pa ne bi bilo potrebno doštampavati dodatne nalepnice sa kodovima.

Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

 

A koje kodove ćemo koristiti? Bar kod ili QR kod? O ovome smo pisali u jednom od naših prethodnih tekstova ali podsetićemo se još jednom. Ukoliko imate u planu ozbiljan plasman na veliko, naročito van zemlje, u tom slučaju bar kodovi su bolje rešenje. Brojeve bar kodova možete dobiti u organizaciji GS1 Srbija koja je ovlašćena za njihovo izdavanje. Nakon što dobijete brojeve možete se javiti nama (Media Centar Studio) kako bi grafički dizajnirali barkodove i odštampali nalepnice ili deklaracije sa istima.

Ukoliko imate manjih kapaciteta i vaša roba se ne očitava frekfentno na kasi, u tom slučaju možete koristiti i QR kodove koji su dosta jeftinije rešenje, kreativniji su a mogu poslužiti marketinškoj svrsi. Mana je samo to što se na kasi uglavnom ne očitavaju pa kasiri i dalje moraju ručno upisivati šifru u kasu, kao što su to radili i do sada, pre pojave kodova. U slučaju QR kodova, možete se direktno obratiti nama (Media Centar Studio) kako bi grafički dizajnirali QR kodove i odštampali nalepnice ili deklaracije sa istima.

Kako doći do koda?

I ovo pitanje smo obradili u prethodnim tekstovima ali ponovićemo još jednom ukratko. Kada rešite da pribavite kodove za svoju robu, najčešće se javljaju dve varijante:

  1. BAR KOD VARIJANTA:  varijanta sa bar kodovima najčešće se primenjuje ako imate veću proizvodnju, prodajete robu na veliko širom Srbije ili izvozite ili ako se vaša roba frekfentno prodaje pa je na kasi poželjno očitavati kodove bar kod čitačem. Da biste aplicirali za bar kodove prvo se morate javiti ovlašćenoj agenciji (GS1) koja će vam izdati verifikovane brojeve kodova koji su zvanično zavedni u registru bar kodova. Postupak apliciranja je sledeći: plaćate godišnju članarinu na osnovu koje stičete pravo da poručujete pakete bar kodova. Iznos članarine je oko 18.000 din + paket bar kodova čija cena zavisi od količine a u proseku bude oko 10.000 din. Drugi korak: nakon što dobijete brojeve barkodova (numeričke vrednosti) potrebno je da odradite grafički dizajn (linijski format kodova), pripremu za štampu i štampu istih. U drugom koraku možete se javiti nama (Media Centar Studio) i mi ćemo odraditi taj posao za vas.
  2. QRKOD VARIJANTA: varijanta sa QR kodovima praktična je u slučaju da nemate specifične potrebe za bar kodovima (veliki plasmani, izvoz, frekfentna prodaja na kasi) ili jednostavno želite da brže i jeftinije završite posao sa kodovima. U ovom slučaju preskačete članarinu i pakete kodova a imate samo drugi korak tj. dizajn, pripremu za štampu i štampu QR kodova (i to za konkretan broj kodova, 1, 2, 5, 8, 15…. itd). U varijanti sa QR kodovima možete se javiti direktno u Media Centar Studio gde ćemo u vrlom kratkom roku završiti ceo proces oko dizajna i štampe kodova.

 

Media Centar Studio nudi Vam pomoć kod grafičke izrade bar kodova i QR kodova

Media Centar Studio, Leskovac

016/215-298,  063/8309803

e-mail:mediacentar.leskovac@gmail.com

 

BAR KOD KONTROLA ISPRAVNOSTI. ROK ZA OZNAČAVANJE ROBE MAŠINSKI ČITLJIVIM KODOVIMA (BAR KOD / QR KOD) ISTEKAO JE 01. FEBRUARA 2020. DA LI NAM SLEDI KONTROLA ISPRAVNOSTI?

 

Pročitajte dodatne informacije o mašinskim kodovima:

Bez obzira za koji kod ste se odlučili, biće potrebno uraditi grafički dizajn kodova, pripremu za štampu i štampu istih. Dok situacija sa kodovima ne bude potpuno jasna, naša preporuka je da zadržite stare deklaracije a bar (ili QR) kodove odštampate na posebnim nalepnicama i zalepite ih pored postojeće deklaracije.

 

 Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) NALEPNICA

Ukoliko nemate nikakve deklaracije ili ste rešili da postojeće zamenite novim, koje će pored teksta sadržati i grafički bar kodo (ili QR kod), u tom slučaju možemo odraditi tekstualne (najčeše crno bele) deklaracije. Deklaracije se štampaju u raznim veličinama na samolepljivom, ricovanom papiru, u željenoj količini.

 

 Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) DEKLARACIJA

Ukoliko se odlučite da jednim potezom rešite nekoliko problema u tom slučaju možemo odraditi bar (QR) kod etikete. Ova etikete najčešće se radi u koloru, na ricovanom samolepljivom papiru, a mogu poslužiti kao 3 u 1, i kao naslovna etiketa proizvoda, i kao deklaracija i kao bar (QR) kod nalepnica. Dakle idealno univerzalno rešenje.

 

 Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

IZRADA BAR KOD (QR KOD) ETIKETA

Bez obzira na način na koji generišete neki bar kod, priča se svodi na pojedinačni dizajn svakog bar koda. Ali šta ako postoji potreba da se urade 1000, 2000, 3000 ili više bar kodova? Ručni rad svakako ne dolazi u obzir. Za ovakve situacije “Media Centar” je razvio sopstvenu aplikaciju za generisanje serijskih bar kodova.

 

 Bar kod kontrola ispravnosti. Rok za označavanje robe mašinski čitljivim kodovima (bar kod / QR kod) istekao je 01. februara 2020. nam sledi kontrola ispravnosti?

SERIJSKI BAR KODOVI

 

 

BAR KOD KONTROLA ISPRAVNOSTI. ROK ZA OZNAČAVANJE ROBE MAŠINSKI ČITLJIVIM KODOVIMA (BAR KOD / QR KOD) ISTEKAO JE 01. FEBRUARA 2020. DA LI NAM SLEDI KONTROLA ISPRAVNOSTI?

Comments are closed.